Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Λικέρ πορτοκάλι
Το λικέρ πορτοκάλι  είναι από τα πιο γνωστά  σπιτικά λικέρ, με λεπτό φίνο άρωμα και καταπληκτική γεύση. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του. Αν το δοκιμάσετε, θα σας κερδίσει σίγουρα.

Υλικά

500 ml νερό
500 γραμμάρια  ζάχαρη
1 αποστειρωμένο μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
10 μεγάλα πορτοκάλια
1 λίτρο τσίπουρο

Προαιρετικά: (12  γαρύφαλλα,  2  ξύλα κανέλλας,  1  μοσχοκάρυδο, τα ρίχνουμε μαζί με τους φλούδες στο βάζο)

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και με τον πατατοκόφτη  αφαιρούμε με προσοχή μόνο το εξωτερικό μέρος της φλούδαςμόνο το κίτρινο δηλαδή. Η φλούδα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτή γίνεται. Αν έχει μείνει πάνω στο πορτοκάλι το άσπρο μέρος θα πικρίσει το λικέρ.  Βάζουμε τις φλούδες στο γυάλινο βάζο και ρίχνουμε μέσα το τσίπουρο. Αφήνουμε 2 δάχτυλα να έχει κενό από το καπάκι. Το βάζουμε σε σκοτεινό ντουλάπι και περιμένουμε τουλάχιστον 30 ημέρες. Κάθε 6-7 μέρες ανακινούμε το βάζο.
Αφού περάσουν 30 ημέρες βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε κρύο στο βάζο αφού έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες του πορτοκαλιού. Κλείνουμε ξανά το βάζο και αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλη 1 εβδομάδα Σουρώνουμε το λικέρ σε φίλτρο του καφέ. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε παγωμένο.


Παραλλαγή: Το αγαπημένο λικέρ των Γάλλων και είναι γνωστό σαν liqueur quarante quatre, δηλαδή 44. Θέλει 44 κόκκους καφέ να καρφωθούν πάνω σε ένα πορτοκάλι και να μείνουν μέσα στο τσίπουρο,  μαζί με 44 κύβους ζάχαρης για 44 ημέρες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου